Trip 7

Maart 2024

Na een geslaagde maar ook impactvolle zesde trip besloot Relief Effort Ukraine om de hele maand maart terug te gaan naar Oekraïne. Vooral tijdens de voedsellevering aan Kupiansk op 23 februari 2024 was de impact groot. We zagen en hoorden hoe dichtbij de Russen waren gekomen en hoe slecht de leefomstandigheden in de stad waren. Vrijwel elk gebouw is beschadigd en de helft ligt in puin. De overgebleven burgers hebben te weinig eten en hygiëneproducten. Toen we terug waren in Nederland, was snel besloten dat Relief Effort Ukraine weer naar de Kharkiv-regio zou gaan om daar de hardnodige steun te leveren.


Het plan was om een appartement in Kharkiv te huren en dan drie tot vier keer per week dorpen 2-5 km van het front te voorzien van voedsel en andere hulpgoederen. Deze hebben we lokaal ingekocht met gedoneerd geld. Inmiddels hebben we een groot netwerk opgebouwd in de Kharkiv Oblast, dus we hadden veel contacten waar we terecht konden. We hebben onder andere voedselpakketten geleverd aan Vovchansk, Velykyi Burluk, Khatne, Hryhorivka, Kupiansk, Kivsharivka, Podoly, Kucherivka, Kurylivka en Borova. In totaal hebben we meer dan 1000 voedsel- en hygiënepakketten geleverd.


Op de eerste maand van de oorlog na was de situatie nog nooit zo slecht. Vooral in de Kupiansk-regio, in de dorpen ten oosten van de rivier Oskil, was het echt verschrikkelijk. We hebben regelmatig artillerieaanvallen om ons heen gehad, de lucht zat vol met drones en er zijn ook twee KAB-luchtbommen op Kivsharivka gevallen toen wij daar waren. Op 8 maart hadden we een levering in Borova, echter was de dag daarvoor een Russische Iskander-raket ingeslagen bij de overburen van ons contact. Onze contactpersonen waren alleen lichtgewond, maar de drie overburen waren allemaal overleden. Op zulke momenten komt het angstaanjagend dichtbij.


Tijdens de nacht van 21 op 22 maart maakten we de grootste luchtaanval op Kharkiv mee. Rond 04:30 werden we uit ons bed getrild door enorme explosies. Er volgden nog 16 explosies over een tijdspanne van twee uur. De hele stad was duister zonder elektriciteit en lichtte op als er weer een raket of drone neerkwam. Het motorgeluid van de Shahed-drones die overvlogen, zit nog steeds in ons geheugen gegrift.


Ondanks de zeer trieste situatie zijn we enorm blij met het werk dat we hebben kunnen leveren, maar het was lang niet genoeg. Wij zullen de volgende keer zeker terugkomen naar deze regio en zoveel mogelijk steun aanbieden.