Trip 5

5 oktober tot 18 oktober 2023

Op een vroege ochtend, 5 oktober, begonnen Rens en Peter aan een humanitaire missie met een wagen volgeladen met medische artikelen, revalidatieapparatuur en hoogwaardige rantsoenen. De bestemming was Oekraïne, met als doel de revalidatie van gewonde soldaten te bevorderen en het bieden van ondersteuning aan lokale gemeenschappen.

Hun reis leidde hen via Polen naar Lviv en vervolgens naar Kyiv, waar ze drie dagen besteedden aan werkzaamheden voor de stichting OpenDoorUkraine. Na hun verblijf in Kyiv zetten Rens en Peter koers richting Odessa. In deze stad overhandigden ze revalidatieapparatuur, ingezameld door de Netherlands For Ukraine Foundation, aan een vertegenwoordiger van een medisch centrum dat zich inzet voor de zorg van gewonde soldaten.

De volgende stop was Mykolaiv, waar ze de bekende frietbakkers Franky en Coen ontmoetten. Gezamenlijk reden ze naar Kherson, waar ze medische benodigdheden afleverden in een geheim ziekenhuis en voedsel brachten naar een lokale kerk, die het vervolgens verdeelde onder de meest behoeftigen.

In Kherson werkten Rens en Peter zij aan zij met Franky en Coen, waar ze gedurende twee uur friet bakten en uitdeelden aan de lokale bevolking. Na deze inspanningen brachten ze hoogwaardige rantsoenen naar een vertegenwoordiger van een lokale militaire eenheid.

De volgende ochtend laadden ze de wagen voor de laatste keer in bij een groothandel met voedsel en andere humanitaire middelen. De eindbestemming was Nikopol, waar ze Anne Vera ontmoetten, een half Nederlands, half Oekraïens meisje dat hen hielp de goederen bij mensen thuis te bezorgen en als tolk fungeerde.

Net toen het laatste hulppakket was geleverd, begonnen de Russen met artillerie Nikopol te bestoken, Peter en Rens reden terug naar Mykolaiv, waarna ze de volgende dag aan hun reis huiswaarts begonnen. Missie geslaagd